Jeśli zajrzymy do czyjeś lodówki dowiemy się wiele zarówno o tym, jak dana osoba się odżywia, jak również o tym, w jakiej kondycji zdrowotnej się znajduje. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak powinny być umieszczone poszczególne produkty na półkach w lodówce? Czy wiecie, które produkty powinny do niej trafić jak najszybciej, a których należy się z niej jak najszybciej pozbyć?

Produkty, które warto mieć na zapas

To, jakie produkty spożywcze wybierzemy zależy zarówno od naszych kulinarnych gustów, kondycji zdrowotnej, jak i od możliwości finansowych. W lodówkach niektórych osób na półkach znajdziemy wyłącznie zdrowe produktu. U innych osób znajdziemy mnóstwo zapasów. Większość z nas przechowuje w lodówce produkty o dłuższym lub krótszym okresie przydatności. Chętnie przechowujemy w niej owoce i warzywa. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że niektórym z nich przebywanie w chłodzie nie służy. Przykro nam to mówić, ale z lodówek niektórych osób unosi się bardzo przykry zapach. To efekt tego, że przechowywane są w niej produkty, które bardzo szybko ulegają zepsuciu. Gdy zostaną zapomniane, przykry zapach jest tylko kwestią czasu. Niektóre produkty powinniśmy mieć w lodówce bez względu na to, jakie są nasze kulinarne gusta.

ding

Produkty, które warto mieć w swoje lodówce:

Jajka

Kilka jajek przyda nam się zawsze, nawet wtedy, gdy ich zapach przyprawia nas o mdłości. Niektórych potraw nie da się przygotować bez dodatku jajek. Praktycznie w każdej lodówce zostało przewidziane specjalne miejsce do ich przechowywania. Chowając jajka czy też wyjmując je z lodówki musimy uważać, aby nie zgnieść skorupki. Takie jajko zbyt długo już nie poleży. Szukaj jajek w promocyjnych cenach Biedronka. 

Nabiał

Żółty ser, mleko, naturalny jogurt, śmietana, twaróg to także produkty, które warto mieć zawsze w swojej lodówce. Z tych produktów możemy przygotować pełnowartościowe śniadanie lub podwieczorek. Wykorzystując mleko i jajka przygotujemy pyszne naleśniki lub racuszki. Śmietanę dodajemy do zup i sosów. Coraz więcej osób zastępuje ją naturalnym jogurtem.

Warzywa

Nie wszystkie można przechowywać w lodówce. Do takich, które doskonale do tego się nadają należą wszystkie te, które mają zielony kolor, a więc na przykład brukselka, brokuły, jarmuż, szpinak i zielona papryka. W lodówce  możemy przechowywać również włoszczyznę.

Mięso i wędliny

W przypadku tych produktów rodzaj opakowani oraz termin przydatności są niezwykle istotne. Wędlinę warto przechowywać w szczelnym plastikowym pojemniku. Znacznie dłużej będzie świeża. W lodówce możemy przechowywać także musztardę, tarty chrzan, keczup.